25-12-2014 - Amsterdam Light Festival

Ik ga er niet zo vaak echt 'op uit' om te fotograferen. Onder er 'echt op uit gaan' bedoel ik dan met voorbedachte rade met de camera op pad gaan om iets specifieks vast te leggen. Natuurlijk, ik heb mijn camera wel altijd mee als we ergens naar toe gaan of gewoon ergens gaan wandelen maar dat zie ik dan meer als 'fotograferen wat ik toevallig tegenkom'. Vorige week was er echter moment waarbij ik er echt voor op pad ben gegaan: samen met een goede vriend van me - ook een amateurfotograaf - naar het Amsterdam Light Festival.

F 10 - 30 Sec. - 16mm - ISO 100

Het bijzondere aan deze fotoshoot was dat deze 's avonds plaats vond. Op zich logisch natuurlijk: bij licht is er niet veel aan een 'light festival'. Voor mij is het best wel bijzonder om op avond door Amsterdam te struinen. Ik kom sowieso niet zo vaak in Amsterdam en sinds mijn middelbare schooltijd (een paar eeuwen geleden) ben ik er niet 's avonds geweest. En zo'n 'shoot in the dark' biedt fotografisch gezien wel een aantal extra uitdagingen. 



F 10 - 15 Sec. - 52mm - ISO 100

Vooraf heb ik thuis de camara geprepareerd. Zo heb ik eerst de ISO ingesteld op maximaal 200. Als je de ISO niet beperkt dan zal de camera proberen een zo helder mogelijke foto te maken door de ISO (de gevoeligheid van de censor die het licht opvangt) zo ver mogelijk te verhogen - bij mijn camera is dat maximaal 6.400 ISO. Gevolg: veel ruis in je foto's en je mooie avondsfeer is naar z'n grootje omdat de foto er uit ziet alsof die overdag is gemaakt. Verder is het belangrijk om je UV-filter (of welk ander filter dan ook) van je lens af te schroeven: door het vele kunstlicht levert dat filter al snel spiegelingen op die je niet wilt. Ten derde is het gebruik van een zonnekap van belang. Dat klinkt tegenstrijdig: er is immers helemaal geen zon. Dat klopt, maar er is wel heel veel kunstlicht en dat voor vervelende lichtinval zorgen. Met een zonnekap kun je die 'lensflare' tegengaan.


F 10 - 10 Sec. - 85mm - ISO 100

Het spreekt voor zich dat je bij avondfotografie een statief gebruikt. Om voldoende scherptediepte in de foto's te krijgen gebruikt je bij voorkeur een diafragma van rond de F10 en dan kom je al gauw tot lange sluitertijden. Tijdens deze fotoschoot lagen de sluitertijden tussen de 13 en de 30 seconden, afhankelijk van de hoeveelheid licht bij het te fotograferen object. Gebruik een draadontspanner of een afstandsbediening om de foto's te maken, anders zal het indrukken van de opnameknop al snel tot beweging van je camera en/of statief leiden, en dus tot onscherpe foto's. Heb je geen draadontspanner of afstandsbediening, gebruik dan de zelfontspanner optie van je camera. Dat kost wel iets meer tijd maar het werkt ook prima. De camera maakt dan pas een foto ruim nadat op de ontspanknop is gedrukt: de beweging is dan al lang uit de camera en het statief verdwenen.


F 10 - 30 Sec. - 34mm - ISO 100

Voordat we begonnen met onze wandeling langs de licht-objecten hebben we eerst een aantal referentie-foto's gemaakt op de Herengracht. Die zijn nodig om een beetje gevoel te krijgen voor de belichtingstijden. De camera staat daatbij op de 'M' stand, manuele of handbediening dus. Je moet dus zelf het diafragma en de sluitertijd instellen. Omdat ik vanwege de scherptediepte het diafragma gedurende bijna de hele shoot op F10 heb laten staan hoefde ik alleen de sluitertijd maar in te stellen. Door de referentie-foto's leer je al vrij snel inschatten welke sluitertijd ongeveer nodig is en natuurlijk kun je elke foto even terugzien op je schermpje om te kijken of die korter of langer moet. Als een kortere of langere belichting nodig is maak je dezelfde foto gewoon nog een keer: met aangepaste sluitertijd. Dat kost steeds best wel wat tijd: je maakt tijdens zo'n shoot dan ook beduidend minder foto's dan normaal (ik wel tenminste).


F 10 - 16 Sec. - 85mm - ISO 100

De lichtobjecten van het Light Festival waren de moeite waard, al waren sommige best wel lastig te fotograferen. Bij lange sluitertijden hebben objecten die steeds verkleuren de neiging om wit te worden op de foto, waardoor het effect verloren gaat. Maar los van deze objecten levert Amsterdam voldoende mooi kunstlicht om bijzondere foto's te maken. Met name de reflecties van reclameverlichting op het water vond ik geweldig. Schepen die voorbij varen tekenen daarbij mooie lichtstrepen op je foto. Ik heb dan ook meer foto's gemaakt van Amsterdam zelf dan van het lichtfestival. Maar dat komt natuurlijk ook omdat nooit bij avond in Amsterdam rondstap.


F 13 - 20 Sec. - 16mm - ISO 100

Bij deze laatste foto heb ik het diafragma nog iets verder verkleind (groter getal!) naar F13 om een stereffect te krijgen rond de scherpe spotlights.

In de nabewerking is er niet veel meer aan de foto's gedaan. Hooguit de uitsnede nog wat aangepast en in een aantal gevallen de belichting nog iets bijgesteld: sommige foto's waren ondanks de lange belichting toch nog wat te donker waardoor het 'zwart' dicht liep. Fotografeer daarom altijd in 'Raw' formaat zodat je achteraf nog wat correcties kunt maken.

Alle foto's zijn gemaakt met een Nikon D5100 camera en een Nikkor 16-85mm F3.5-5.5 objectief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten