18-04-2015 - Camera keuze

"Een fotograaf wordt bij vrienden uitgenodigd om te komen eten. Voor en tijdens het eten laat hij wat van zijn werk zien. "Wauw", zegt een van zijn vrienden, "wat een prachtige foto's zeg, jij moet wel een hele goede camera hebben". "Jazeker", zegt de fotograaf, en hij vervolgt: "Dit eten is trouwens verrukkelijk, jij moet wel hele goede pannen hebben".

Het bovenstaande mopje geeft mooi aan het niet altijd om het materiaal gaat maar vooral om wat je er mee doet. En dat is nu juist voorbehouden aan de creatieve geest van, in dit geval, de fotograaf of de kok.

Moderne digitale camera's herbergen een fantastisch stuk techniek, Dat geldt niet alleen voor hele dure camera's maar ook voor de goedkopere. Door al die techniek is het gemakkelijker dan ooit om mooie foto's te maken, Het is een vooral kwestie van 'oog hebben voor compositie' en 'op de juiste tijd op de juiste plek zijn'.

Als je een camera wilt aanschaffen moet je 3 vragen beantwoorden:

1.  Wat wil je met de camera?

Zoek je een camera die je altijd bij je wilt hebben, en dus is je jaszak of tas past, of vind je het niet erg om met een zware camera met extra lenzen rond te lopen. Ben je op zoek naar de ultieme fotokwaliteit en wil je foto's afdrukken op poster-formaat (of nog groter) of ben je tevreden met meer dan behoorlijke kwaliteit van een kleine compact camera?

2.  Hoeveel (of juist: hoe weinig) controle wil je zelf hebben?

De automatische stand van een camera is ingesteld om in zoveel mogelijk standaard situaties een zo goed mogelijke foto te maken. Heb je daar genoeg aan of wil je zelf meer controle hebben, en daarmee ook meer creatieve mogelijkheden?

3.  Hoeveel wil (of: kun) je uitgeven?

Camera's zijn in vele prijsklassen. Compactcamera's zijn er al vanaf enkele tientjes, spiegelreflex camera's kunnen tot vele duizenden euro's kosten. 

Het belangrijkste is dat je een camera kiest die je ook gebruikt. Je kunt beter een compactcamera kopen die je altijd paraat hebt dan een zware spiegelreflex die alleen maar in je fototas zit en daar nooit uitkomt omdat je dat 'teveel gedoe' vind!

Goed, welke keuzes zijn er dan?

1.  Smartphone of tablet

Een smartphone heb je bijna altijd bij je, dat is handig. Bovendien worden de camera's in smartphones en tables steeds beter. Je kunt alleen niet veel aan de instellingen wijzigen en in het donker heb je er niet al te veel aan.

2.  Compact camera

Er is een enorme keuze in compactcamera's die in prijs varieren van enkele tientjes tot vele honderden euro's. Het zijn kleine en handige camera's die zich simpel laten bedienen en een hele fatsoenlijke fotokwaliteit leveren.

3.  Bridge camera

Bridge camera's zitten tussen de compact camera en de spiegelreflex camara in. Een bridge camera biedt ongeveer dezelfde instellingsmogelijkheden als een spiegelreflex camera maar biedt niet de mogelijkheid om lenzen te wisselen. Daar tegenover staat dan dat een bridge camera vaak al is uitgerust met een lens die het mogelijk maakt om flink in te zoomen.

4.  Systeem camera

Een systeem camera is een soort kruising tussen een compact camera en een spiegelreflex. Het is een kleine camera waarbij het mogelijk is om lenzen te wisselen. Omdat er in een systeem camera geen spiegel-systeem zit kan deze zo klein zijn. Het ontbreken van die spiegel zorgt er ook voor dat je niet 'door een zoeker door de lens kunt kijken': een systeem camera heeft een digitale zoeker. Het scherpstellen duurt in de regel iets langer dan bij een spiegelreflex camera. Een systeem camera levert een hoge fotokwaliteit. Een systeem camera kost al gauw enkele honderden euro's, lenzen zijn doorgaans goedkoper dan de lenzen voor een spiegelreflex camera.

5.  DSLR camera

Een DSLR camera is een spiegelreflex camera. Als je door de zoeker kijkt, kijk je via een spiegel-mechanisme 'door de lens', vandaag de naam 'spiegelreflex'. Lenzen kunnen worden gewisseld om wisselende creatieve ideeen te realiseren. Er zijn veel instellingen mogelijk, maar daar moet je je dan wel in verdiepen om ze goed te kunnen gebruiken. DSLR camera's zijn er in vele gradaties: van instapmodellen die een paar honderd euro kosten tot semi-professionele camera's van enkele duizenden euro's.

6.  Spiegelreflex met grote sensor

Een professionele spiegelreflex camera heeft een grotere sensor dan een DSLR camera, alhoewel er tegenwoordig ook wel DSLR camera's zijn met een groter sensor. Een professionele camera geeft de fotograaf alle creatieve vrijheid om de camera in stellen zoals hij wil. Daar hangt wel een prijskaartje aan van vele duizenden euro's en ook voor de lenzen moet flink in de buidel worden getast. 


Megapixels

En dan hoor ik je nu denken: hoe zit dan met de megapixels? Hoe meer hoe beter toch?. Nee hoor, helemaal niet. Het hangt er maar net vanaf wat je met je foto's wilt. Als die alleen maar op je PC of tablet blijven staan of in een fotoboek terecht komen dan is 5 megapixel meer dan voldoende. Wil je posters maken, dan is meer megapixel beter. Bovendien bieden meer megapixels je de mogelijkheid om delen van je foto 'uit te vergroten' zonder dat dat ten koste gaat van de kwaliteit. Vandaag de dag bieden alle camera's al 10 megapixels of meer dus dat is niet echt meer een issue. Zelfs smartphones slaan al foto's op met 8 of meer megapixels!

Het gaat dus om de toeters en bellen. Wil je gewoon lekker foto's maken en ben je niet direct iemand die zich eindeloos wil verdiepen in de techniek en de instellingen, koop dan een goede compact camera. Het is zonde om veel 'toeters en bellen' aan te schaffen als je ze toch niet gebruikt!. Bovendien is het risico groot dat een camera met 'toeters en bellen' in de fototas blijft zitten omdat die te ingewikkeld is, al moet wel worden gezegd dat ook de meest uitgebreide camera een 'auto' stand heeft. Maak een lijst van zaken die je belangrijk vind en zoek op basis daarvan een camera uit die bij je past.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten